Despre Proiect

Prototip pentru un sistem interactiv de regasire a informatiilor geospatiale (GeoINF)

 


Home
Despre Proiect
Activitati
Utile
Contact


Despre proiect

Coordonatorul proiectului: Agentia Spatiala Romana

 

Parteneri:

Universitatea Politehnica Bucuresti

Advanced Studies and Research Center SRL

Institutul National de Cercetare Dezvoltare Pentru Imbunatatiri Funciare

 

Durata: 36 luni (2007- 2010)

 

 

 Scop:

 

Acest proiect isi propune dezvoltarea unui prototip pentru un sistem interactiv de regasire a informatiilor geospatiale care sa permita obtinerea informatiilor in urma sinergiei imaginilor de observare a Pamantului cu harti / date GIS.

 

Sistemul va implementa noi concepte pentru interogari semantice si spatiale avand capacitatea de a se adapta cerintelor utilizatorilor. Sistemul va fi general, pentru a permite o gama larga de aplicatii de la cartografiere, securitate, mediu pana la utilizarea informatiilor existente de EO si geografice.

 

 Obiective:

 

Proiectul are ca scop cercetarea fundamentala interdisciplinara in zone specifice ale stiintelor procesarii informatiei pentru dezvoltarea unei noi generatii de concepte, metode si instrumente necesare pentru intelegerea datelor spatiale si geoinformationale de inalta complexitate si cu volum mare intr-un concept nou centrat pe utilizatorul uman, adica printr-o analiza interactiva sustinuta de o reprezentare semantica a continutului de date si avand capacitatea de a distribui informatia. Aceasta va permite promovarea si dezvoltarea cercetarii si expertizei academice de varf intr-un domeniu de top.

 

Inginerii de mediu si oamenii de stiinta care achizitioneaza, proceseaza, vizualizeaza si analizeaza parametrii fizici ai informatiilor spatiale. joaca un rol dinamic in modelarea, intelegerea si exploatarea spatiului nostru vital, de la scara activitatilor umane pana la scara planetara. Tehnologia achizitiilor moderne de date si informatii geospatiale furnizeaza volume mari de date pornind de la imagini de inalta rezolutie la observatii meteorologice, GIS, harti, GPS, etc. De aceea, suntem pusi in fata unei explozii a volumului de date dobandite si a unei evolutii calitative spre o noua dimensiune a detaliilor si complexitatii continutului de informatii.

 

Oricum, analiza datelor se face tot intr-un mod foarte laborios cu repetarea ciclurilor de incercari si erori, fara a atinge gradul dorit de adaptabilitate si robustete. Metodologiile existente sunt restrictive pentru analizarea unui volum mare de date eterogene si incapabile sa descopere cauzalitati relevante sau asocieri intre seturile de date si modelele fizice, si cu atat mai putin sa refoloseasca informatia sau constructia de cunostinte in alte aplicatii. De aceea, in acest context, directia de cercetare propusa promoveaza noi metode care astazi inca nu exista si care nu permit o crestere directa a competentelor actuale.

 

Noile metode conduc la elaborarea de teorii, concepte si sisteme care vor raspunde intr-un mod nou spectrului larg al problemelor de mediu. Noua profesiune este bazata pe o clasa novatoare de informatii stiintifice avansate, pe teledetectie si inginerie computationala, asociat cu sistemul complex om-masina. Bazele fizicii, teoria informatiilor si complexitatii, statistica, simbolizarea semnalelor si codarea semantica vor fi folosite pentru a construi si dezvolta o noua expertiza pentru intelegerea si pentru modelarea geoinformatiilor si explicarea fenomenelor folosind imagini pentru observarea pamantului si alte date eterogene structurate si nestructurate.

 

De aceea, este propusa o directie de cercetare fundamentala avand ca scop o dezvoltare relevanta in teoria informatiei pentru integrare in metodele generale pentru procesarea si intelegerea geoinformatiilor. Intre subiectele preconizate se gasesc: extensii ale Rate – Distorsion Theory, si metode ale Information Bottleneck, Independent Component Analysis (ICA), complexitate Kolmogorov si Minimum Descriptive Length (MDL), estimari si deductii bazate pe informatie sau/si complexitate si relatiile lor cu metodele Bayesiene, codarea semantica a imaginilor, rationamentele spatiale si spatio-temporale, extragerea cunostintelor din geoinformatii.

 

Proiectul va furniza rezultate stiintifice si, de asemenea, practice, ca de exemplu: instrumente si sisteme pentru imagini EO si intelegerea geoinformatiilor, motoare de cautare, “harti permanent actualizate” ca mode de acces inteligent la geoinformatie. Rezultatele proiectului vor fi demonstrate in scenarii reale ca reconstructii de scene urbane, monitorizarea mediului, supraveghere, risc si securitate, navigatie si trafic. De asemenea vor fi propuse noi utilizari omniprezente ale geoinformatiilor.

 

 

Home | Despre Proiect | Activitati | Utile | Contact

 Copyright ROSA 2008.